Кой е най-големия враг на вълната?

Това е топлата вода и неправилното сушене! Те могат да имат пагубен ефект върху самия материал. Ако все пак е нужно измиване на вълната е хубаво то да бъде на ръка, а не в пералнята. Температурата на водата със сигурност не трябва да е повече от 30C.
Грижа за вълната

Как да процедираме при сушене на вълна?

При сушене никога не излагайте на пряка слънчева светлина вълнените изделия. Просто поставете вълненото одеяло или дреха в изправено положение в сухи и не влажни помещения.
Грижа за вълната

Как да запазим вида на вълната?

За да се запази вида на вълната е хубаво тя да бъде проветрявана по-редовно. А за да бъде защитена от враг номер 1 – молците, може да се използва лавандула.
Грижа за вълната

Особености при гладенето на вълнени изделия
Грижа за вълната

Повечето модерни ютии вече имат определена програма за гладене на вълна, но ако случайно използвате по-стара такава трябва да се спазват някои стъпки. Хубаво е постоянно да се използва парата на ютията. Никога не трябва да гладите вълнените материи директно, затова използвайте кърпа.

Вълнените тъкани са крехки и се деформират лесно, ето защо са необходими по-специални грижи. Препоръчително е да гладите вълнените дрехи на обратната страна, а също така и да ги изпънете хубаво, колкото е възможно преди самото гладене.