ВЪЛНАТА И НЕЙНИТЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА

Защо точно Вълна?

Вълна е сложна тъкан, което я прави един от най-гъвкавите и функционални животински продукти. Една от употребите на вълната хората използват от хиляди години заради многото ползи, които предлага тази удивителна тъкан. Когато става въпрос за ползите и качествата на вълната , списъкът е доста дълъг.

Екологично-устойчива вълна

ЕКОЛОГИЧНО УСТОЙЧИВА

Всяка година руното на овцата се възстановява, което прави вълната възобновяем ресурс. Вълната също така е биоразградима, осигурявайки хранителни вещества за почвата, тъй като тя се разлага по естествен начин. И като един натурален продукт вълната изисква по-малко обработка от изкуствените тъкани.

регулира и изолира от намокряне

РЕГУЛИРА И ИЗОЛИРА

Къдренето,което виждаме при вълната си има определена цел. Без да навлизаме в техническите характеристики, създадените въздушни джобове са тези, които придават способността на вълната да действа като естествен изолатор. Способността на вълната да абсорбира влагата от въздуха и да я изхвърля извън тялото, поддържа кожата ви суха и облекчена, точно както при овцете. Забележителното е, че работи и в обратната посока да охлажда.

Понижава телесната миризма носейки вълнени дрехи

ПОНИЖАВА ТЕЛЕСНАТА МИРИЗМА

За разлика от синтетичните тъкани, където събирането на потта създава предпоставки за развиване на бактерии, дишащите и антимикробни действия на вълната намаляват риска дрехите ви да поемат лоша миризма. С естествените попиващи свойства на вълната и способността и за регулиране на температурата, ще се чувствате комфортно в различни условия. Точно затова вълната е чудесен избор за спортни и планински дрехи

Пране на вълна

ИЗПИРАНЕ В ПЕРАЛНЯ

Отминаха дните, в които трябваше да перете всички вълнени неща на ръка. Иновациите през годините показват, че повечето вълнени тъкани вече могат да се перат в перални машини. Пералните машини са също напреднали в развитието си и предлагат специални програми за пране на вълна. Освен това вълнените продукти не се нуждаят от често изпиране. По-честото проветряване е най-често единственото, което се изисква.

хипоалергични свойства на вълната

ХИПОАЛЕРГИЧНИ

Тъй като вълната регулира влагата и температурата, тя не е привлекателна за често срещаната бактерия акари. Този вид бактерия предпочита по-топла и влажна среда. Точно затова вълната е подходяща за хора, страдащи от алергии и астма. Вълненото спално бельо не е само за хора с алергии, тъй като проучванията показват, че хората, които избират вълнено спално бельо спят по-добре.

дълготрайна вълна

ДЪЛГОТРАЙНА

Тя се състои от два слоя – горна защитна коса и подкосъма. Той се използва за производство на луксозни дрехи, които имат способността да задържат топлина при различни температурни условия. Голямото предимство на този вид вълна е нейната хипоалергенност, тъй като не съдържа естествени масла или ланолин.

огнеопорност на вълната

ОГНЕОПОРНА

Естествено устойчива на огън, вълната е много по-трудно запалима от всяка друга тъкан като найлон, полиестер и памук. Температурата трябва да достигне 570-600 C, за да се запали. При памука се случва на половината на тези градуси. Ако вълната все пак се запали, тя тлее и се загасява сама и не се топи.

водоотблъскваща функция на вълната

ВОДООТБЛЪСКВАЩА

Тя се състои от два слоя – горна защитна коса и подкосъма. Той се използва за производство на луксозни дрехи, които имат способността да задържат топлина при различни температурни условия. Голямото предимство на този вид вълна е нейната хипоалергенност, тъй като не съдържа естествени масла или ланолин.

устойчива ли е вълната на ув лъчи

УСТОЙЧИВА НА УВ ЛЪЧИ И УПОРИТИ ПЕТНА

Восъчното покритие на вълната осигурява защитен външен слой, което означава, че при заливане или изцапване вълната не попива и е по-малко вероятно да остане петно. Вълнените дрехи също са идеални за слънцезащита, тъй като поглъщат УВ лъчите.