От древни времена хората използват вълната, като средство за изолиране на студа и влагата, под формата на дрехи, килими, завивки и др. Съществуват различни видове вълна, които притежават определени свойства.

Вълна от овцаВЪЛНА ОТ ОВЦА – най-често срещаният тип. Още от древността овчата вълна е била много търсена. От овцете се получава най-значителната част от суровините. Различните породи овце дават различна суровина по отношение на извитост, дължина и финост на влакната.

Вълна от мохер

ВЪЛНА ОТ МОХЕР

Това е суровина от коза. Нейните уникални характеристики са да запазва блясъка си дори при оцветяване и способността да се пухка.

Вълна от камила

ВЪЛНА ОТ КАМИЛА

Този тип вълна е много по-лек от вълната от овцете. Изработените суровини от тази вълна винаги ще има висока степен на мекота, коприненост, еластичност. Интересното при вълната от камила е, че има лечебна сила и лекува четиридесет болести. Елиминира заболявания на кръвообращението, настинки и на метаболизма.

Вълна от ангора

ВЪЛНА ОТ АНГОРСКИ ЗАЙЦИ

Вълната от тези животни притежава мекота, пухкавост и висока степен на запазване при топлина. Нещата иразботени от този вид вълна са приятни и леки за носене, за това са с голямо търсене. Но този вид вълна има и някои недостатъци: единственият начин за почистване е чрез химическа обработка и възможност от по-бързо износване.

Вълна от алпака

ВЪЛНА ОТ АЛПАКА

Има най-добрите вълнени свойства и е най-скъпата естествена суровина. Условията, при които живеят алпаките са направили тяхната козина уникална и с най-добри качества и свойства от останалите видове вълни. А някои от тях са: лекота и мекота, висока устойчивост на топлина, устойчивост на търкаляне и смачкване, хипоалергенност и гладкост на влъкната, което осигуряване удобно носене без бучкане и дразнене.

Вълна от лама

ВЪЛНА ОТ ЛАМА

Тя се състои от два слоя – горна защитна коса и подкосъма. Той се използва за производство на луксозни дрехи, които имат способността да задържат топлина при различни температурни условия. Голямото предимство на този вид вълна е нейната хипоалергенност, тъй като не съдържа естествени масла или ланолин.