Структура на вълната

Структура на вълната

химичен състав и физическа структура

Когато споменем думата вълна, първото нещо,което Ви идва на ум, най-вероятно е това, което расте на гърба на овцата или може би прежда вълна за плетене. Но спирали ли сте някога за момент да помислите, кое е нещото, което прави вълната такава невероятна и гъвкава тъкан?

1

Свойства

Многото уникални свойства на вълната я превръщат в желан и незаменим материал за различни цели: от модата до огнеупорното работно облекло и трайните килими. Вълната е сложна биологична тъкан, състояща се от протеини, които осигуряват гъвкавост и отлични експлоатационни качества. Нещо, което простият състав на синтетичните влакна не може да съчетае, когато става въпрос за производителност и функционалност.

ОЩЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА

2. СТРУКТУРА

Научавайки повече за клетъчната структура на вълната и как работят различните елементи, ще можете по-добре да разберете защо вълнената тъкан има толкова много ценни свойства.

4. ФИЗИЧЕСКА СТРУТУРА

Освен химическата си сложност, вълната има и сложна физическа структура. Повърхността е изградена от припокриващи се кутикули. Поставяйки я под микроскоп наблюдаваме люспестата повърхност, която е много различна от гладката повърхност на синтетичните тъкани. Тези люспи предпазват от замърсяване и са това, което дава възможността за сплъстяване на вълната. Ланолинът е восъчната обвивка, произведена от жлези, заобикалящи кутикулата. Той предпазва овцата от стихии и отблъсква водата, като заедно с това позволява абсорбирането на водни пари. Когато вълната се обработи, ланолинът се отстранява от нея. След това се продава като отделен продукт от вълната. Съставът на вълната е сложен, съставен от мембрана, кора, кортикална клетка, макрофибрила, матрица, микрофибрила и усукана молекулярна верига и спирална намотка.

6. КОРАТА

Съставя 90% от тъканта. Милиони клетки се свързват, за да създадат кортикални клетки.

8. МАКРОФИБРИЛА

Това са дългите нишки, които се намират вътре в кортикалните клетки. На свой ред те са изградени от микрофибрили.

10. МИКРОФИБРИЛА

Тези усукани молекулярни вериги са поддържащите структури, осигуряващи здравина и гъвкавост

3. ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Вълната принадлежи към група протеини, известни като кератин. Той има хетерогенен състав, като протеините са съставени от аминокиселини и карбоксилни групи. Без да задълбаваме в сложния химичен състав, именно това е отговорно за нейната гъвкавост, еластичност, устойчивост и уникалните свойства за възстановяване на гънките. Също така това позволява да абсорбира влагата и петната толкова добре. За разлика от памука и повечето синтетични тъкани, вълната няма хомогенна структура. Вълнената тъкан има изключително сложен физичен и химичен състав, който се е развил в продължение на милиони години, за да предпази овцете от екстремни температури и студ.

5. МЕМБРАНА

Бои и влага могат да проникнат през мембраната и именно това позволява на тъканта да абсорбира влагата.

7. КОРТИКАЛНИ КЛЕТКИ

Фината вълна съдържа два основни вида паракортикални и ортокортикални клетки и всяка има уникален химичен състав. По принцип, тези клетки правят вълната къдрава.

9. МАТРИЦА

Тя прави вълната абсорбираща, огнеупорна и антистатична. Протеините с високо съдържание на сяра привличат водни молекули, позволявайки на вълната да абсорбира до 30% от теглото си във вода.

11. УСУКАНА МОЛЕКУЛЯРНА ВЕРИГА И СПИРАЛНА НАМОТКА

Тези протеинови вериги работят много подобно на пружини и придават на вълната гъвкавостта, еластичността и устойчивостта, така че тя да може да запази формата си без гънки.