РОДОПСКОТО ОДЕЯЛО е специфично българско изделие с древна и богата история.

Неговата структура и разцветки са типични за Родопския край. Изработката на одеялата може да бъде ръчна или с механичен метод, като се използва местна вълна с голяма дължина и дебелина на косъма. Шарките на родопското одеяло могат да бъдат от шест до осем, като наподобяват оформени карета.

Оформяне на шарки

За самото оформяне на шарките на одеялото тъкачките използват най-прости геометрични фигури – триъгълник, квадрат, правоъгълник, ромб чрез които комбинират най-разнообразни геометрични мотиви, а тези с по-богат опит и по-естетическо виждане взаимстват елементи и мотиви от природата. Също така при изработката на вълнени тъкани се спазва принципът на симетричност.

Метод на изработка

Ръчния метод за изработка на одеялата се различава от механичния. Въпреки че и при двата вида способ за изработване, технологичните параметри са спазени, има една съществена разлика: при ръчната изработка тъкачката набива нишките три-четири пъти, при което се получава по-голямо нагъване. Това спомага за по-голяма пухкавост, мекота и дебелина на ръчно изработеното одеяло.

Цветове

Цветовете, които преобладават при изработката на родопските одеяла са червен, оранжев, черен и зелен. Спрямо тези цветове идват и различните названия на вълнените одеяла, а именно: “овчарски”, “шотландски”, “чепеларски”.

Ръчен метод

Ръчният метод също така има много по-дълга история от механичния. В миналото основно жените са се занимавали с тъкане на вълна, чрез което са изработвали най-различни суровини, които да използват в своето ежедневие и бит.